Zdravá strava

Zní to jako nesmysl, ale jíst častěji a méně má své opodstatnění. V článku o bazálním metabolismu se můžete dočíst příjemný fakt o tom, že tělo potřebuje spousty energie na svoje základní fungování.

Ukládání tuku je dáno z velké části geneticky a tak se můžeme setkat s určitým procentem lidí, kteří mohou sníst cokoli a vůbec nepřiberou. Svojí existencí popírají dietologické závěry, mají totiž rychlý metabolismus.

Metabolismus spotřebuje velmi mnoho energie na trávení potravy. Pokud jíme pravidelně malé dávky jídla po 2-3 hodinách, udržujeme metabolismus v neustálém výkonu a nedochází u nás k poklesu energie, který může být způsoben hladověním. Přidáme-li k tomu navíc výběr vhodných potravin, které mají nízký glykemický index a nepřejídáme se, troufám si říct, že pro své tělo a jeho efektivní fungování děláme z pohledu výživy maximum.

Stává se to dívkám okolo puberty, které mají geneticky vrozené ukládání tuku v souvislosti s hormonální čiností těla. Matka příroda na některých z nás zapracuje, dokážeme se až nadlidsky trápit dietami a stále oblejšími proporcemi. K tomu také naneštěstí ubyde chuť do pravidelného sportování a nahradí jej trápení s kalkulačkou a zápisníkem, plným informací o kalorické hodnotě našeho jídla. Začarovaný kruh sebepoškozování se nedá zastavit. Za dalšího půl roku může přijít nenadálá stresová situace, při které je jediným lékem návrat k jídlu a původní váha i s návdavkem je zpět.

Jediným účinným lékem je, si tuto situaci uvědomit a najít cestu do tělocvičny k pravidelné a přiměřené aerobní aktivitě, snížit příjem jídla - méně a často jíst a vytrvat v této zlaté střední cestě, která nám vydrží několik let ne jen pár týdnů.

____________________________________________________________________________________________________

Glykemický index potravin

Poslední výzkumy v oblasti diet a zdravého jídla vedou ke zjištěním, že nejen kalorická hodnota jídla a obsah tuku v potravinách mají za následek tloustnutí. Také složení potravin může mít svůj nezanedbatelný podíl na růstu obezity. Některá jídla způsobují prudký vzrůst hladiny cukru v krvi a neefektivní hospodaření těla s inzulínem a energií.

Po konzumaci jídla, které způsobuje hypoglykemii pak překvapivně následuje o to rychlejší a prudší pokles energie, podrážděnost a nutnost sáhnout po další potravině, většinou takové, která tělu energii znovu okamžitě zajistí. Vzniká tak závislost na sladkých a moučných jídlech a nezastavitelný koloběh přejídání.

V této souvislosti se často hovoří o doporučené konzumaci jídel s tzv. nízkým glykemickým indexem. Potraviny s níkým glykemickým indexem přispívají k redukci váhy tím, že po jejich konzumaci nedochází ke kolísání hladiny cukru krvi, zvyšují citlivost těla na inzulin a podporují pocit nasycenosti. Jejich výhodou je též fakt, že při cvičení pomohou doplnit chybějící zásoby sacharidů, neboť uvolňují energii postupně až několik hodin (tzv. pomalé sacharidy).

Co získáte sledováním glykemického indexu potravin?

NÍZKÝ glykemický index:

  • zkubnete a udržíte si lépe ideální váhu
  • zlepšení inzulinové citlivosti
  • lepšení stavu cukrovky
  • snížení rizika kardiovaskulárních chorob
  • snížení cholesterolu v krvi
  • snížení pocitu hladu a zvýšení pocitu sytosti po delší dobu
  • zvýšení fyzické výkonnosti

VYSOKÝ glykemický index:

  • Konzumací potravin s vysokým glykemickým indexem bezprostředně po cvičení (do 30 min) dopníte zásoby karbohydrátů v těle

Přestože výrobci potravin, již s úspěchem uvádějí kalorické hodnoty potravin a jejich složení, glykemický index doposud ve většině zemí uváděn není. V následující tabulce uvádíme hodnoty glykemického indexu některých potravin.

Tabulka glykemických indexů (GI) potravin  
     
Vysoký glykemický index Pivo 110
  Glukóza 100
  Rýžová mouka 95
  Brambory pečené v troubě 95
  Smažené hranolky 95
  Burizony 95
  Bramborová kaše 90
  Předvařená rýže 90
  Rýžové pufované chlebíčky 90
  Smetana 90
  Mléčná rýže 90
  Vařená mrkev 85
  Corn flakes 85
  Popcorn (bez cukru) 85
  Mouka pšeničná 85
  Bageta 85
  Bílé pečivo 85
  Bílý přeničný chléb 85
  Vařený brambor 80
  Chipsy 80
  Sportovní drinky např. Isostar 80
  Tykev 75
  Meloun vodní 75
  Hamburgery, Hot dogy 75
Střední glykemický index Koláče, muffiny a zákusky 70
  Ananas 70
  Med 70
  Sladké (snídaňové) obilniny 70
  Čokoládová tyčinka (typ Mars) 70
  Čokoláda mléčná 70
  Cukr (sacharóza) 70
  Brukev 70
  Maizena 70
  Kukuřice 70
  Předvařená neslepitelná rýže 70
  Pizza 70
  Coca cola 70
  Nudle, ravioly 70
  Špagety 70
  Celozrnný chléb 65
  Brambory vařené ve slupce 65
  Krupice (mletá) 65
  Klasická zavařenina 65
  Medový meloun 65
  Banán 65
  Pomerančový džus průmyslový 65
  Hrozinky 65
  Bílá dlouhá rýže 60
  Musli 60
  Zmrzlina 55
  Ovesná kaše 55
  Slané sušenky 55
  Máslové sušenky 55
  Normálně vařené bílé těstoviny 55
  Rýžové nudle 55
Nízký glykemický index Mouka z pohanky 50
  Palačinka pohanková 50
  Sladké brambory 50
  Kiwi 50
  Rýže basmati 50
  Rýže tmavá natural (hnědá) 50
  Sorbet 50
  Jablečnáý džus 50
  Ananasový džus 50
  Kuřecí nugety 50
  Sushi 50
  Med (sporné záleží na složení) 50
  Chléb otrubový 45
  Celý bulgur (vařený) 45
  Špagety vařené al dente (na skus) 45
  Kuřecí na kari s rýží 45
  Chléb černý německý 40
  Čerstvý hrášek 40
  Hroznové víno 40
  Šťáva z čerstvého pomeranče 40
  Přírodní jablečná šťáva 40
  Chléb žitný celozrnný 40
  Těstoviny celozrnné 40
  Fazole červené 40
  Jogurt ovocný 40
  Proteinové koktejly připravované z mléka 40
  Lasagne s masem 40
  Nutella 40
  Canelloni se špenátem a ricottou 40
  Indická kukuřice 35
  Planá (indiánská) rýže 35
  Merlík chilský (amarant) 35
  Kukuřice indiánská původní 35
  Qinoa (vařená) 35
  Hrách sušený (vařený) 35
  Mrkev syrová 35
  Jogurt 35
  Jogurt light 35
  Kysané mléčné nápoje 35
  Pomeranč 35
  Hruška,fík 35
  Meruňky sušené 35
  Mléko (polotučné) 30
  Broskev 30
  Jablko 30
  Fazole bílé 30
  Fazole zelené 30
  Čočka hnědá 30
  Cizrna (vařená) 30
  Marmeláda ovocná bez cukru 30
  Čokoláda hořká 70 % kakaa 22
  Čočka zelená 22
  Loupaný hrách 22
  Třešně 22
  Švestka, grapefruit 22
  Fruktóza 20
  Sója (vařená) 20
  Meruňky čerstvé 20
  Fruktóza 20
  Ořechy vlašské 15
  Cibule 10
  Česnek 10
  Arašídy 10

 ________________________________________________________________________________________________________________________________

DESATERO SPRÁVNÉHO STRAVOVÁNÍ

  1. pravidelnost ve stravování a přizpůsobení stravy dennímu režimu (například noční služby, fyzická aktivita)
  2. vyváženost (3 hlavní jídla denně, z nichž největší by měl být teplý oběd, konzumovaný v klidu a dostatečném čase)
  3. ke každému jídlu kousek ovoce či zeleniny - celkem 5 porcí vitamino-vlákninového jídla denně
  4. konzumace ryb alespoň 3x týdně
  5. omezení soli a sladidel ( i umělých!!)
  6. vyřazení instantních pokrmů a smažených pokrmů z fast foodů či balených baget (toto by mělo být vyhrazeno JEN pro VÝJIMEČNÉ krizové situace, kdy z provozních důvodů nestíháme kvalitní jídlo - tedy max 1x-2x měsíčně)
  7. dostatek tekutin, polovina by měla být čistá neperlivá voda
  8. uzeniny konzumovat jen vysokomasé (85-95% svaloviny)
  9. číst složení potravin a vyhýbat se těm, které obsahují větší množství zahušťovadel, aromat a zvýrazňovačů chuti
  10. omezení alkoholu na 1 jednotku denně maximálně (2dcl vína-0,5l piva), vyhýbat se pravidelné konzumaci destilátů

 

NEJČASTĚJŠÍ NEŠVARY PŘI HUBNUTÍ:

  1. hladovění přes den, dojídání se v noci (nikdy nezkonzumujeme najednou dostatek zejména bílkovin, polysacharidů a vlákniny)
  2. drastické změny množství a kvality stravy
  3. nahrazování jídla "uzobáváním", bez vážení a dokumentace stravy
  4. náhrada hlavního jídla proteinovými tyčinkami, tekutými prostředky "na hubnutí"-směsmi vitaminů + živin
  5. nadužití kávy a alkoholu
  6. nevyřazení "problematických" (nejčastěji tučných a sladkých) potravin, konzumace "půlporcí" chybné stravy
  7. užívání "přípravků na hubnutí" bez konzultace s lékařem
  8. jídlo "bez příloh" (vzniká deficit polysacharidů a obtěžující chuť na sladké)
  9. neznalost zdravotního stavu před hubnutím
  10. hubnutí "na kila", nikoli "na centimetry v pase" a "na zlepšení zdravotního stavu"