Zapékaná pohanka se zeleninou
- 150g pohanky lámanky
- 1 mrkev
- 1 menší lilek
- 1 barevná paprika
- 1 cibule
- 1 větší rajče
- 1 menší cuketa
- 100g červené čočky
- bazalka
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- hrst strouhaného parmezánu
- 100 ml sojové smetany
- olivový olej
- 1 vejce
Pohanku zalijeme horkou vodou a necháme pod pokličkou bobtnat. Pak jí ochutíme utřeným česnekem a natrhanými lístky bazalky nebo lžičkou bazalky sušené. Veškerou zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kostky. Na pánvi rozpálíme olej a zeleninu na něm orestujeme. Smícháme s pohankou, osolíme. Troubu rozpálíme na 180C. Sojovou smetanu rozmícháme s jedním vejcem a opepříme. Pekáč (zapékací mísu) potřeme trochou olivového oleje a zeleninovou pohankovou směs na něm rozložíme. Zalijeme sojovou smetanou rozmíchanou s vejcem a posypeme parmezánem. Pečeme dozlatova asi půl hodiny.
Červené fazole s kuskusem
- 100 g kuskusu
- 100 ml horké vody
- 400 g červených fazolí v rajčatové omáčce
- 2 hrsti mražené zeleniny
- 1lžička podravky
- 1 lžička másla
- 1 lžička himalájské soli
Kuskus s tuňákem a kukuřicí
- 100 g kuskusu
- 100 ml vody
- 100 g mražené kukuřice
- 185 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 ks jarní cibulky
- 1 lžička másla
- 1 lžička himalájské soli
- 1 lžička podravky s bylinkami
Sůl, podravku a kuskus smícháme v menším hrnci, zalijeme horkou vodou a necháme odstát 10 minut pod pokličkou. Mezitím si v teflonové pánvi na másle orestujeme jarní cibulku, přidáme kukuřici a necháme podusit asi 8 minut. Tuňáka zbavíme přebytečného oleje, nasypeme do pánve ke kukuřici a ještě pár minut necháme vařit. Na závěr smícháme s kuskusem a můžeme podávat.
Ranní kuskus s pomeranči a rozinkami
- 250 g kuskusu
- ¼ l vody
- 2 lžičky třtinového cukru
- 2 lžičky medu
- 1 ks pomeranč
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst nesířených meruněk
- 1 lžička skořice
- 1 lžička himalájské soli
Vodu, třtinový cukr a med v malém hrnci přiveďte k varu. Ztlumte oheň a míchejte dokud se cukr řádně nerozpustí. Přidejte nasekané meruňky, na kousky pokrájený oloupaný pomeranč, rozinky a podle chuti přisypte množství mleté skořice. Zamíchejte a odstavte z ohně. V dalším hrnci uvařte kuskus podle návodu na obalu. Nejdříve na talíř či do misky servírujeme kuskus a na vrch ozdobíme medovou směsí.
Čočka s kuřecími prsíčky
- 500 g kuřecích prsíček
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- 3 cibule
- 3 mrkve
- 1/2 celeru
- špetka kari koření
- 2 bobkové listy
- 500 ml zeleninového vývaru z kostky
- špetka vegety
- špetka mletého kmínu
- 300 g čočky
Čočku přebereme, opláchneme a uvaříme doměkka v dostatečném množství osolené vody s bobkovými listy. Uvařenou měkkou čočku scedíme a necháme okapat. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátečky a opečeme je ze všech stran na pánvi v rozehřátém oleji. Maso osolíme a opepříme. Opečené maso vyndáme z pánve. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kostičky. Na vypečeném tuku v pánvi osmahneme nejprve cibuli, potom přidáme mrkev a celer, okořeníme špetkou koření kari, přilijeme vývar, okořeníme vegetou a mletým kmínem a asi 10 minut povaříme. Potom do pánve vložíme čočku a opečené maso a vše společně prohřejeme. Podáváme s opékanými bramborami nebo s chlebem.
Čočkový salát s mrkví
- 300 g čočky
- 2 bobkový listy
- 5 kuliček nového koření
- 3 kuličky pepře
- 3 mrkve
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce jablečného octa
- sůl
- mletý pepř
Přebranou čočku propláchneme a namočíme aspoň na hodinu. Pak společně s kořením uvaříme doměkka. Scedíme, vybereme kuličky koření a bobkové listy a necháme vychladnout. Mrkev nastrouháme, cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka a přidáme k vychladlé čočce. Z oleje, hořčice, octa a soli vidličkou v hrnku ušleháme zálivku. Nalijeme na čočku a všechno důkladně promícháme. Podle potřeby dochutíme solí a mletým pepřem. Necháme chvíli rozležet v chladu. Podáváme s pečivem.
Čočková bábovka
- 1 hrnek hnědé čočky
- 1 hrnek červené čočky
- 1 větší cibule
- 150 g anglické slaniny
- 2 lžíce oleje
- 150 g tvrdého sýra
- 4-5 větších sterilovaných okurek
- 4-5 vajec
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- česnek
- chilli
- 4 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
Hnědou čočku přebereme, propláchneme a přes noc namočíme do studené vody. Druhý den přidáme do hrnce 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a uvaříme doměkka.
Červenou čočku uvaříme úplně stejně, s tím rozdílem, že není třeba ji dopředu máčet.
Uvařenou čočku scedíme.
Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji společně usmažíme.
Sýr nahrubo nastrouháme, okurky nakrájíme na malé kostičky.
Ve větší míse všechno smícháme a podle chuti osolíme a okořeníme pepřem, rozmačkaným česnekem, majoránkou a kořením chilli. Nakonec vmícháme celá vejce a hmotu přemístíme do bábovkové formy vyložené papírem na pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme asi 40 minut.
Podáváme s čerstvou zeleninou.
Fazolová omáčka
- 300 g fazolí (červené nebo bílé)
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- 3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 2 lžíce octa
- 250 ml smetany
Fazole na noc namočíme do studené vody. Druhý den uvaříme společně s bobkovým listem a novým kořením doměkka. Z asi jedné a půl lžíce sádla a mouky usmažíme jíšku. Na zbytku sádla osmažíme pokrájenou cibuli. Až jsou fazole měkké, pokud je třeba, slijeme část vody (měla by sahat kousíček nad fazole) a vybereme koření. Osolíme, okořeníme, přidáme ocet, osmaženou cibuli a jíšku. Promícháme a všechno společně chvíli povaříme. Nakonec vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Podle potřeby dochutíme rozmačkaným česnekem, solí, octem a pepřem.
Podáváme s uzeninou nebo vejcem a čerstvým chlebem.
Fazolový guláš
- 300 g bílých fazolí
- 200 g uzeného bůčku nebo klobásy
- 40 g tuku
- 1 velká cibule
- lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 - 3 lžíce rajčatového protlaku
- sůl
- česnek
Den předem namočíme fazole, vodu nesléváme, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso nebo klobásu a zvolna dohromady vaříme, až je obojí měkké. Potom zahustíme růžovou cibulovou zásmažkou, do které jsme před dokončením přidali papriku. Obojí ještě dohromady povaříme a podle chuti přidáme rajčatový protlak. Podle chutí osolíme a přidáme prolisovaný česnek.
Fazolový salát
- 500 g fazolí
- 150 g balkánského sýra
- 200 ml kečupu
- 1 lžíce sojové omáčky
- 3 stroužky česneku
- sůl
- zelená petrželka
Přebrané fazole opereme a den předem namočíme. Uvaříme doměkka (nerozvařit!), zcedíme a necháme částečně vychladnout. Do vlažných fazolí vmícháme ostatní suroviny (sýr nakrájet na kostičky, česnek prolisovat, petrželku nakrájet nadrobno) a promícháme. Podáváme s pečivem.
Hrachové placky s brokolicí
- 400 g hrachu
- 2 vejce
- hladká mouka
- 1 menší hlávka brokolice
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- muškátový oříšek
- tuk na smažení
- zakysaná smetana
Hrách večer předem zalijeme vodou (cca 1l) a necháme přes noc namočit. Druhý den uvaříme doměkka.
Část hrachu (asi čtvrtinu až třetinu) sítkem vybereme, zbytek rozmixujeme dohladka i s vodou ve které se vařil na kaši.
Brokolici rozebereme na růžičky a povaříme 4-5 minut v osolené vodě. Pak hned prolijeme studenou vodou a necháme okapat.
Do rozmixovaného hrachu (vychladlého) zamícháme vejce a tolik mouky, aby vzniklo řídké těsto jako na bramboráky. Osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou a strouhaným muškátovým oříškem. Vmícháme posekanou brokolici a odebraný hrách.
Rozpálenou pánev potřeme olejem a naběračkou dáváme menší hromádky těsta. Rozetřeme na placku a z obou stran osmažíme dočervena.
Podáváme se zakysanou smetanou a čerstvou zeleninou.