Zapékaná pohanka se zeleninou

  • 150g pohanky lámanky
  • 1 mrkev
  • 1 menší lilek
  • 1 barevná paprika
  • 1 cibule
  • 1 větší rajče
  • 1 menší cuketa
  • 100g červené čočky
  • bazalka
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • hrst strouhaného parmezánu
  • 100 ml sojové smetany
  • olivový olej
  • 1 vejce

Pohanku zalijeme horkou vodou a necháme pod pokličkou bobtnat. Pak jí ochutíme utřeným česnekem a natrhanými lístky bazalky nebo lžičkou bazalky sušené. Veškerou zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kostky. Na pánvi rozpálíme olej a zeleninu na něm orestujeme. Smícháme s pohankou, osolíme. Troubu rozpálíme na 180C. Sojovou smetanu rozmícháme s jedním vejcem a opepříme. Pekáč (zapékací mísu) potřeme trochou olivového oleje a zeleninovou pohankovou směs na něm rozložíme. Zalijeme sojovou smetanou rozmíchanou s vejcem a posypeme parmezánem. Pečeme dozlatova asi půl hodiny. 

Červené fazole s kuskusem

  • 100 g kuskusu
  • 100 ml horké vody
  • 400 g červených fazolí v rajčatové omáčce
  • 2 hrsti mražené zeleniny
  • 1lžička podravky
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička himalájské soli

Sůl, podravku a kuskus smícháme v menším hrnci, zalijeme horkou vodou a  necháme odstát 10 minut pod pokličkou. Mezitím si na nepřilnavé pánvi necháme rozpustit máslo, přisypeme zeleninu a červené fazole a necháme vše pár minut prohřát. Na závěr přisypeme kuskus, důkladně promícháme. Můžeme podávat s nastrouhaným sýrem či s pažitkou. 

Kuskus s tuňákem a kukuřicí

  • 100 g kuskusu
  • 100 ml vody
  • 100 g mražené kukuřice
  • 185 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička himalájské soli
  • 1 lžička podravky s bylinkami

Sůl, podravku a kuskus smícháme v menším hrnci, zalijeme horkou vodou a  necháme odstát 10 minut pod pokličkou. Mezitím si v teflonové pánvi na másle orestujeme jarní cibulku, přidáme kukuřici a necháme podusit asi 8 minut. Tuňáka zbavíme přebytečného oleje, nasypeme do pánve ke kukuřici a ještě pár minut necháme vařit. Na závěr smícháme s kuskusem a můžeme podávat. 

Ranní kuskus s pomeranči a rozinkami

  • 250 g kuskusu
  • ¼ l vody
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžičky medu 
  • 1 ks pomeranč
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst nesířených meruněk
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička himalájské soli

Vodu, třtinový cukr a med v malém hrnci přiveďte k varu. Ztlumte oheň a míchejte dokud se cukr řádně nerozpustí. Přidejte nasekané meruňky, na kousky pokrájený oloupaný pomeranč, rozinky a podle chuti přisypte množství mleté skořice.  Zamíchejte a odstavte z ohně. V dalším hrnci uvařte kuskus podle návodu na obalu. Nejdříve na talíř či do misky servírujeme kuskus a  na vrch ozdobíme medovou směsí.

Čočka s kuřecími prsíčky

  • 500 g kuřecích prsíček
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 3 cibule
  • 3 mrkve
  • 1/2 celeru
  • špetka kari koření
  • 2 bobkové listy
  • 500 ml zeleninového vývaru z kostky
  • špetka vegety
  • špetka mletého kmínu
  • 300 g čočky

Čočku přebereme, opláchneme a uvaříme doměkka v dostatečném množství osolené vody s bobkovými listy. Uvařenou měkkou čočku scedíme a necháme okapat. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátečky a opečeme je ze všech stran na pánvi v rozehřátém oleji. Maso osolíme a opepříme. Opečené maso vyndáme z pánve. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kostičky. Na vypečeném tuku v pánvi osmahneme nejprve cibuli, potom přidáme mrkev a celer, okořeníme špetkou koření kari, přilijeme vývar, okořeníme vegetou a mletým kmínem a asi 10 minut povaříme. Potom do pánve vložíme čočku a opečené maso a vše společně prohřejeme. Podáváme s opékanými bramborami nebo s chlebem.

Čočkový salát s mrkví

  • 300 g čočky
  • 2 bobkový listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce jablečného octa
  • sůl
  • mletý pepř

Přebranou čočku propláchneme a namočíme aspoň na hodinu. Pak společně s kořením uvaříme doměkka. Scedíme, vybereme kuličky koření a bobkové listy a necháme vychladnout. Mrkev nastrouháme, cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka a přidáme k vychladlé čočce. Z oleje, hořčice, octa a soli vidličkou v hrnku ušleháme zálivku. Nalijeme na čočku a všechno důkladně promícháme. Podle potřeby dochutíme solí a mletým pepřem. Necháme chvíli rozležet v chladu. Podáváme s pečivem.

Čočková bábovka

  • 1 hrnek hnědé čočky
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 větší cibule
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • 150 g tvrdého sýra
  • 4-5 větších sterilovaných okurek
  • 4-5 vajec
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • česnek
  • chilli
  • 4 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření

Hnědou čočku přebereme, propláchneme a přes noc namočíme do studené vody. Druhý den přidáme do hrnce 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a uvaříme doměkka.
Červenou čočku uvaříme úplně stejně, s tím rozdílem, že není třeba ji dopředu máčet.
Uvařenou čočku scedíme.
Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji společně usmažíme.
Sýr nahrubo nastrouháme, okurky nakrájíme na malé kostičky.
Ve větší míse všechno smícháme a podle chuti osolíme a okořeníme pepřem, rozmačkaným česnekem, majoránkou a kořením chilli. Nakonec vmícháme celá vejce a hmotu přemístíme do bábovkové formy vyložené papírem na pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme asi 40 minut.
Podáváme s čerstvou zeleninou.

Fazolová omáčka

  • 300 g fazolí (červené nebo bílé)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 lžíce octa
  • 250 ml smetany

Fazole na noc namočíme do studené vody. Druhý den uvaříme společně s bobkovým listem a novým kořením doměkka. Z asi jedné a půl lžíce sádla a mouky usmažíme jíšku. Na zbytku sádla osmažíme pokrájenou cibuli. Až jsou fazole měkké, pokud je třeba, slijeme část vody (měla by sahat kousíček nad fazole) a vybereme koření. Osolíme, okořeníme, přidáme ocet, osmaženou cibuli a jíšku. Promícháme a všechno společně chvíli povaříme. Nakonec vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Podle potřeby dochutíme rozmačkaným česnekem, solí, octem a pepřem.
Podáváme s uzeninou nebo vejcem a čerstvým chlebem.

Fazolový guláš

  • 300 g bílých fazolí
  • 200 g uzeného bůčku nebo klobásy
  • 40 g tuku
  • 1 velká cibule
  • lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 - 3 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl
  • česnek

Den předem namočíme fazole, vodu nesléváme, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso nebo klobásu a zvolna dohromady vaříme, až je obojí měkké. Potom zahustíme růžovou cibulovou zásmažkou, do které jsme před dokončením přidali papriku. Obojí ještě dohromady povaříme a podle chuti přidáme rajčatový protlak. Podle chutí osolíme a přidáme prolisovaný česnek.

Fazolový salát

  • 500 g fazolí
  • 150 g balkánského sýra
  • 200 ml kečupu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • zelená petrželka

Přebrané fazole opereme a den předem namočíme. Uvaříme doměkka (nerozvařit!), zcedíme a necháme částečně vychladnout. Do vlažných fazolí vmícháme ostatní suroviny (sýr nakrájet na kostičky, česnek prolisovat, petrželku nakrájet nadrobno) a promícháme. Podáváme s pečivem.

Hrachové placky s brokolicí

  • 400 g hrachu
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • 1 menší hlávka brokolice
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • muškátový oříšek
  • tuk na smažení
  • zakysaná smetana

Hrách večer předem zalijeme vodou (cca 1l) a necháme přes noc namočit. Druhý den uvaříme doměkka.
Část hrachu (asi čtvrtinu až třetinu) sítkem vybereme, zbytek rozmixujeme dohladka i s vodou ve které se vařil na kaši.
Brokolici rozebereme na růžičky a povaříme 4-5 minut v osolené vodě. Pak hned prolijeme studenou vodou a necháme okapat.
Do rozmixovaného hrachu (vychladlého) zamícháme vejce a tolik mouky, aby vzniklo řídké těsto jako na bramboráky. Osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou a strouhaným muškátovým oříškem. Vmícháme posekanou brokolici a odebraný hrách.
Rozpálenou pánev potřeme olejem a naběračkou dáváme menší hromádky těsta. Rozetřeme na placku a z obou stran osmažíme dočervena.
Podáváme se zakysanou smetanou a čerstvou zeleninou.


Tvorba www stránek zdarma Webnode