Zdravá strava
Zní to jako nesmysl, ale jíst častěji a méně má své opodstatnění. V článku o bazálním metabolismu se můžete dočíst příjemný fakt o tom, že tělo potřebuje spousty energie na svoje základní fungování.
Ukládání tuku je dáno z velké části geneticky a tak se můžeme setkat s určitým procentem lidí, kteří mohou sníst cokoli a vůbec nepřiberou. Svojí existencí popírají dietologické závěry, mají totiž rychlý metabolismus.
Metabolismus spotřebuje velmi mnoho energie na trávení potravy. Pokud jíme pravidelně malé dávky jídla po 2-3 hodinách, udržujeme metabolismus v neustálém výkonu a nedochází u nás k poklesu energie, který může být způsoben hladověním. Přidáme-li k tomu navíc výběr vhodných potravin, které mají nízký glykemický index a nepřejídáme se, troufám si říct, že pro své tělo a jeho efektivní fungování děláme z pohledu výživy maximum.
Stává se to dívkám okolo puberty, které mají geneticky vrozené ukládání tuku v souvislosti s hormonální čiností těla. Matka příroda na některých z nás zapracuje, dokážeme se až nadlidsky trápit dietami a stále oblejšími proporcemi. K tomu také naneštěstí ubyde chuť do pravidelného sportování a nahradí jej trápení s kalkulačkou a zápisníkem, plným informací o kalorické hodnotě našeho jídla. Začarovaný kruh sebepoškozování se nedá zastavit. Za dalšího půl roku může přijít nenadálá stresová situace, při které je jediným lékem návrat k jídlu a původní váha i s návdavkem je zpět.
Jediným účinným lékem je, si tuto situaci uvědomit a najít cestu do tělocvičny k pravidelné a přiměřené aerobní aktivitě, snížit příjem jídla - méně a často jíst a vytrvat v této zlaté střední cestě, která nám vydrží několik let ne jen pár týdnů.
____________________________________________________________________________________________________
Glykemický index potravin
Poslední výzkumy v oblasti diet a zdravého jídla vedou ke zjištěním, že nejen kalorická hodnota jídla a obsah tuku v potravinách mají za následek tloustnutí. Také složení potravin může mít svůj nezanedbatelný podíl na růstu obezity. Některá jídla způsobují prudký vzrůst hladiny cukru v krvi a neefektivní hospodaření těla s inzulínem a energií.
Po konzumaci jídla, které způsobuje hypoglykemii pak překvapivně následuje o to rychlejší a prudší pokles energie, podrážděnost a nutnost sáhnout po další potravině, většinou takové, která tělu energii znovu okamžitě zajistí. Vzniká tak závislost na sladkých a moučných jídlech a nezastavitelný koloběh přejídání.
V této souvislosti se často hovoří o doporučené konzumaci jídel s tzv. nízkým glykemickým indexem. Potraviny s níkým glykemickým indexem přispívají k redukci váhy tím, že po jejich konzumaci nedochází ke kolísání hladiny cukru krvi, zvyšují citlivost těla na inzulin a podporují pocit nasycenosti. Jejich výhodou je též fakt, že při cvičení pomohou doplnit chybějící zásoby sacharidů, neboť uvolňují energii postupně až několik hodin (tzv. pomalé sacharidy).
Co získáte sledováním glykemického indexu potravin?
NÍZKÝ glykemický index:
- zkubnete a udržíte si lépe ideální váhu
- zlepšení inzulinové citlivosti
- lepšení stavu cukrovky
- snížení rizika kardiovaskulárních chorob
- snížení cholesterolu v krvi
- snížení pocitu hladu a zvýšení pocitu sytosti po delší dobu
- zvýšení fyzické výkonnosti
VYSOKÝ glykemický index:
- Konzumací potravin s vysokým glykemickým indexem bezprostředně po cvičení (do 30 min) dopníte zásoby karbohydrátů v těle
Přestože výrobci potravin, již s úspěchem uvádějí kalorické hodnoty potravin a jejich složení, glykemický index doposud ve většině zemí uváděn není. V následující tabulce uvádíme hodnoty glykemického indexu některých potravin.
Tabulka glykemických indexů (GI) potravin | ||
Vysoký glykemický index | Pivo | 110 |
Glukóza | 100 | |
Rýžová mouka | 95 | |
Brambory pečené v troubě | 95 | |
Smažené hranolky | 95 | |
Burizony | 95 | |
Bramborová kaše | 90 | |
Předvařená rýže | 90 | |
Rýžové pufované chlebíčky | 90 | |
Smetana | 90 | |
Mléčná rýže | 90 | |
Vařená mrkev | 85 | |
Corn flakes | 85 | |
Popcorn (bez cukru) | 85 | |
Mouka pšeničná | 85 | |
Bageta | 85 | |
Bílé pečivo | 85 | |
Bílý přeničný chléb | 85 | |
Vařený brambor | 80 | |
Chipsy | 80 | |
Sportovní drinky např. Isostar | 80 | |
Tykev | 75 | |
Meloun vodní | 75 | |
Hamburgery, Hot dogy | 75 | |
Střední glykemický index | Koláče, muffiny a zákusky | 70 |
Ananas | 70 | |
Med | 70 | |
Sladké (snídaňové) obilniny | 70 | |
Čokoládová tyčinka (typ Mars) | 70 | |
Čokoláda mléčná | 70 | |
Cukr (sacharóza) | 70 | |
Brukev | 70 | |
Maizena | 70 | |
Kukuřice | 70 | |
Předvařená neslepitelná rýže | 70 | |
Pizza | 70 | |
Coca cola | 70 | |
Nudle, ravioly | 70 | |
Špagety | 70 | |
Celozrnný chléb | 65 | |
Brambory vařené ve slupce | 65 | |
Krupice (mletá) | 65 | |
Klasická zavařenina | 65 | |
Medový meloun | 65 | |
Banán | 65 | |
Pomerančový džus průmyslový | 65 | |
Hrozinky | 65 | |
Bílá dlouhá rýže | 60 | |
Musli | 60 | |
Zmrzlina | 55 | |
Ovesná kaše | 55 | |
Slané sušenky | 55 | |
Máslové sušenky | 55 | |
Normálně vařené bílé těstoviny | 55 | |
Rýžové nudle | 55 | |
Nízký glykemický index | Mouka z pohanky | 50 |
Palačinka pohanková | 50 | |
Sladké brambory | 50 | |
Kiwi | 50 | |
Rýže basmati | 50 | |
Rýže tmavá natural (hnědá) | 50 | |
Sorbet | 50 | |
Jablečnáý džus | 50 | |
Ananasový džus | 50 | |
Kuřecí nugety | 50 | |
Sushi | 50 | |
Med (sporné záleží na složení) | 50 | |
Chléb otrubový | 45 | |
Celý bulgur (vařený) | 45 | |
Špagety vařené al dente (na skus) | 45 | |
Kuřecí na kari s rýží | 45 | |
Chléb černý německý | 40 | |
Čerstvý hrášek | 40 | |
Hroznové víno | 40 | |
Šťáva z čerstvého pomeranče | 40 | |
Přírodní jablečná šťáva | 40 | |
Chléb žitný celozrnný | 40 | |
Těstoviny celozrnné | 40 | |
Fazole červené | 40 | |
Jogurt ovocný | 40 | |
Proteinové koktejly připravované z mléka | 40 | |
Lasagne s masem | 40 | |
Nutella | 40 | |
Canelloni se špenátem a ricottou | 40 | |
Indická kukuřice | 35 | |
Planá (indiánská) rýže | 35 | |
Merlík chilský (amarant) | 35 | |
Kukuřice indiánská původní | 35 | |
Qinoa (vařená) | 35 | |
Hrách sušený (vařený) | 35 | |
Mrkev syrová | 35 | |
Jogurt | 35 | |
Jogurt light | 35 | |
Kysané mléčné nápoje | 35 | |
Pomeranč | 35 | |
Hruška,fík | 35 | |
Meruňky sušené | 35 | |
Mléko (polotučné) | 30 | |
Broskev | 30 | |
Jablko | 30 | |
Fazole bílé | 30 | |
Fazole zelené | 30 | |
Čočka hnědá | 30 | |
Cizrna (vařená) | 30 | |
Marmeláda ovocná bez cukru | 30 | |
Čokoláda hořká 70 % kakaa | 22 | |
Čočka zelená | 22 | |
Loupaný hrách | 22 | |
Třešně | 22 | |
Švestka, grapefruit | 22 | |
Fruktóza | 20 | |
Sója (vařená) | 20 | |
Meruňky čerstvé | 20 | |
Fruktóza | 20 | |
Ořechy vlašské | 15 | |
Cibule | 10 | |
Česnek | 10 | |
Arašídy | 10 |
________________________________________________________________________________________________________________________________
DESATERO SPRÁVNÉHO STRAVOVÁNÍ
- pravidelnost ve stravování a přizpůsobení stravy dennímu režimu (například noční služby, fyzická aktivita)
- vyváženost (3 hlavní jídla denně, z nichž největší by měl být teplý oběd, konzumovaný v klidu a dostatečném čase)
- ke každému jídlu kousek ovoce či zeleniny - celkem 5 porcí vitamino-vlákninového jídla denně
- konzumace ryb alespoň 3x týdně
- omezení soli a sladidel ( i umělých!!)
- vyřazení instantních pokrmů a smažených pokrmů z fast foodů či balených baget (toto by mělo být vyhrazeno JEN pro VÝJIMEČNÉ krizové situace, kdy z provozních důvodů nestíháme kvalitní jídlo - tedy max 1x-2x měsíčně)
- dostatek tekutin, polovina by měla být čistá neperlivá voda
- uzeniny konzumovat jen vysokomasé (85-95% svaloviny)
- číst složení potravin a vyhýbat se těm, které obsahují větší množství zahušťovadel, aromat a zvýrazňovačů chuti
- omezení alkoholu na 1 jednotku denně maximálně (2dcl vína-0,5l piva), vyhýbat se pravidelné konzumaci destilátů
NEJČASTĚJŠÍ NEŠVARY PŘI HUBNUTÍ:
- hladovění přes den, dojídání se v noci (nikdy nezkonzumujeme najednou dostatek zejména bílkovin, polysacharidů a vlákniny)
- drastické změny množství a kvality stravy
- nahrazování jídla "uzobáváním", bez vážení a dokumentace stravy
- náhrada hlavního jídla proteinovými tyčinkami, tekutými prostředky "na hubnutí"-směsmi vitaminů + živin
- nadužití kávy a alkoholu
- nevyřazení "problematických" (nejčastěji tučných a sladkých) potravin, konzumace "půlporcí" chybné stravy
- užívání "přípravků na hubnutí" bez konzultace s lékařem
- jídlo "bez příloh" (vzniká deficit polysacharidů a obtěžující chuť na sladké)
- neznalost zdravotního stavu před hubnutím
- hubnutí "na kila", nikoli "na centimetry v pase" a "na zlepšení zdravotního stavu"